Adnan Tekin’den Wilders’a açık mektup

Geert Wilders’in mahalli seçimlerin yapıldığı günlerde izleyicilerini “daha az, daha az” diye tempo tutturması ve Hollanda’da daha az Faslı istendiğini söylemesiyle başlayan tartışma devam ediyor. Bir çok Hollandalı için bu söylem sınırı aşmak şeklinde yorumlanmış ve akla 2. Dünya savaşı öncesindeki günleri getirmişti. Bunun üzerine Hollanda’nın çeşitli bölgelerinden binlerce kişi Wilders aleyhine suç duyurusunda bulunmuştu.

 

Irkçılık kokan bu söylem üzerine PvdA Avrupa Parlamentosu adayı Adnan Tekin Wilders’a bir açık mektup yazdı. Kendisinin Hollanda’da doğup büyüdüğü, Türkçe konuştuğu ve bir müslüman olduğu için gurur duyduğunu ifade eden Tekin, 8 yaşındaki kızının ‘Daha az, daha az!’ söylemini duyması üzerine verdiği tepkiyi de dile getirmiş.

 

Hollanda’nın kazanımlarını savunmak için Avrupa seçimlerinde yabancıların oy kullanma oranını artırmak için elinden geleni yapacağını söylüyor. PVV’nin Avrupa genelindeki ırkçı partilerle birlikte çalışmasını engellemek ve Avrupa Parlamentosu’nda daha az PVV için çalışmak istediğini söylüyor. Bunu da demokratik yollarla ve çocuklarımızın geleceği için yapacağını ifade ediyor. Zaman zaman ironik ifadelere de yer veren Adnan Tekin’in yazdığı mektubun tamamı şu şekilde:

 

 

Open brief aan Geert Wilders…

 

Adnan Tekin
7 april 2014

Beste Geert,

 
Ik noem je Geert omdat wij elkaar in Den Haag regelmatig tegen kwamen toen ik adviseur van Job Cohen was. We stonden zo nu en dan een sigaretje te roken.

 
Je werd (en wordt nog steeds) begeleid door de uitstekende professionals van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Deze heren zien er stoer uit, maar als je met ze praatte dan kwam je erachter dat het allemaal gewone jongens zijn. Cohen werd na de moord op Van Gogh ook door deze heren beveiligd. Vaak dacht ik dat jij was zoals zij: stoer naar buiten, maar met een klein hartje. Een indruk die ook veel van je collega’s in Den Haag hebben, want je bent een vriendelijke vent.

 

Wat werd ik daarom ruw wakker geschud op 19 maart. Jij stond daar in een Haagse kroeg op het Plein stoer voor de Nederlandse vlag en sprak je ambitie hardop uit: minder Marokkanen. En dat zou jij wel even gaan regelen. Zo kennen we je weer. De politicus die Nederland vertelt waar het op staat. De gedroomde schoonzoon van Henk en Ingrid.

 
Op diezelfde avond kreeg mijn PvdA rake klappen. Maar jouw uitspraken verzachtten de klap. Ik wist meteen waartegen wij in de politiek strijden en waarvoor we het doen. Verzet tegen cynisme, politieke xenofobie, uitsluiting en racisme.

 

Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer, met Turkse ouders. Dat een etnische achtergrond mij door een autochtone politicus in het vrije en tolerante Nederland ooit nagedragen zou worden verbaast me. Blijkbaar sta ik inmiddels beter in de trotse traditie van ons land dan jij, Geert. Want jij wilt de voorrechten van ons land alleen voorbehouden aan diegenen die het met jou eens zijn, die aan jouw beeld van Nederland voldoen. Maar het mooie is juist dat Nederland altijd kansen heeft geboden aan iedereen. Ik ben er trots op een Nederlander te zijn die Adnan Tekin heet, Turks spreekt en moslim is. Waarom schaam jij je daarvoor?

 
Marokkaanse Nederlanders hebben geen keuze over hun etnische achtergrond. Ik kan me daar overheen zetten. Totdat mijn 8-jarig dochtertje Muberra het Jeugdjournaal gezien had. Ze vroeg aan mij waarom haar Marokkaanse vriendjes weg moesten. Dan breek je. Voor het eerst in mijn leven voelde ik me een buitenlander. 8 jaar is ze, Geert! Wat zal ze denken: nu de Marokkanen en straks de Turken? Moeten wij ook weg? Mag papa hier nog wel blijven? Wat gebeurt er dan met mij? Je bent onze huiskamer binnen getreden.

 

Maar ik kan iets doen. Ik ben kandidaat voor het Europees Parlement. Dat vind ik om twee redenen relevant: ten eerste zal ik ervoor zorgen dat er een zo hoog mogelijke opkomst is. Daarin moeten ook kiezers met een niet-westerse achtergrond, zoals ik, naar de stembus gaan. Die bleven bij de gemeenteraadsverkiezingen in groten getale thuis.

 
Dat moet anders! Voor mijn dochter en ook hun Nederlandse kinderen en kleinkinderen. Als zij hun stem niet letterlijk en figuurlijk verheffen, dan krijgen mensen met jouw gedachtegoed het voor het zeggen.
Ten tweede: jouw PVV probeert in Europa samen te werken met extreemrechtse partijen zoals het Vlaams Blok, het Front National en de British National Party. Deze politieke partijen verkondigen standpunten vergelijkbaar met die van jou op 19 maart. In Europa werkt de PVV zo mee aan nog meer xenofobie, uitsluiting en discriminatie. Mijn droom voor de Europese verkiezingen op 22 mei is dan ook: minder PVV in Brussel.

 

Gewoon via de kiezers, zoals we dat in onze democratische rechtstaat georganiseerd hebben, Geert. Ik beloof je dat ik met alles wat ik in me heb hier de komende weken aan ga werken. Zodat ik niet alleen kan uitleggen aan mijn dochter dat het niet klopt wat je zei, maar ik ook zelf het bewijs word van de ongekende mogelijkheden die ons land biedt aan kinderen van migranten die hier uit alle delen van de wereld naartoe kwamen om iets te maken van hun leven.

 

Dat is mijn droom / Bu benim hayalim.

 

Met vriendelijke groeten / Saygilarimla,
Adnan Tekin

 

 
Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
Haber her gün e-postanıza gelsin

Haber her gün e-postanıza gelsin

Yeni haberleri e-postanıza ulaştırmamız için mail adresinizi girmeniz yeterli.

You have Successfully Subscribed!