Almanya’da çifte vatandaşlık yasa tasarısı onaylandı

Federal Meclis’te akşam saatlerinde düzenlenen oylamada, 463 milletvekili yasa tasarısına evet oyu verdi. 111 hayır oyu çıkan oylamada bir kişi çekimser kaldı.

Almanya’da doğan göçmen çocukları bundan sonra bazı koşulları yerine getirdikten sonra çifte vatandaşlık hakkına sahip olacak. Daha önce göçmen çocukların 18 ila 23 yaşları arasında Alman vatandaşlığı ya da ebeveynlerinin ülkesinin vatandaşlığı arasında seçim yapması gerekiyordu.

Söz konusu yasa tasarısıyla Almanya’da doğan ve bu ülkede 21 yaşına kadar en az 8 yıl yaşayan ya da 6 yıl okula giden gençlere çifte vatandaşlık hakkı veriliyor. Tasarıdaki eğitim şartına alternatif olarak okul veya mesleki eğitim diploması da kabul edilebilecek.

Tasarıya göre, şartları yerine getiren gençler 21 yaşından önce çifte vatandaşlık için başvurabilecek. 21 yaşına kadar başvurulmaması durumunda ilgili daireler 21 yaşını dolduranların çifte vatandaşlık için gereken koşulları yerine getirip getirmediğine bakacak, şüphe durumunda belge istenebilecek. Yasa tasarısı 1990 yılından önce doğanları kapsamıyor.

 




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *