Officieuze mail van medewerker van het Consulaat zorgt voor onrust in Nederland

Een medewerker van het Rotterdamse Consulaat van Turkije die een officieus e-mail stuurde, zorgde vandaag voor een verhitte discussie in Nederland.

De mail is verstuurd vanuit een van de mailadressen van het consulaat en bevat een oproep van het Turkse consulaat om beledigingen richting Turkije, Turkse president en de Turkse gemeenschap te melden. De nationale media heeft de mail zeer kritisch opgepakt. Een aantal organisaties hebben opgeroepen om het consulaat te boycotten.

SP kamerlid Saadet Karabulut zegt dat het een kliklijn is en “een nieuw hoofdstuk in de lange arm van Ankara”. De VVD wil dat minister Koenders de ambassadeur van Turkije op het matje roept. Karabulut heeft aangegeven dit initiatief te steunen en ze vindt dat de Turkse Nederlanders zich door dit bericht geïntimideerd voelen.

Later heeft het Turkse Consulaat een nieuwe verklaring afgegeven waarin ze melden dat de inhoud van de mail geen officiële verklaring is. De verklaring is als volgt:

“Geachte verantwoordelijke,

Een mail die gisteren (20.04.2016) door onze Consulaat is verstuurd blijkt verkeerd begrepen/geïnterpreteerd te zijn. De mailinglist is een reguliere lijst die gebruikt wordt om met maatschappelijke organisaties in onze werkgebied te overleggen over reguliere/routine onderwerpen. Dit is zeker geen platform waarbij onze Consulaat haar officiële verklaringen afgeeft. Het blijkt dat een van onze medewerkers met goede bedoelingen een mail heeft geschreven die de strekking heeft overschreden.

Het betreffende e-mailbericht is gestuurd naar aanleiding van de lastercampagne met haatvolle en vernederende berichten richting de president van het Turkse Republiek, Turkse volk en de Turkse gemeenschap. De bedoeling van deze e-mail was om het bereik van deze haatdragende berichten te kunnen onderzoeken en te evalueren. Buiten dit doel had de e-mail verder geen betekenis of reden.

Het is onze verantwoordelijkheid volgens het Verdrag van Wenen om lastercampagnes wat onze burgers raakt in hun identiteit, persoonlijkheid of hun leven bedreigd te volgen en deze informatie aan te leveren bij de betrokken instanties.

Hoogachtend,

Turkse Consulaat van Rotterdam”

Het ziet ernaar uit dat de komende dagen de Turkse Maatschappelijke Organisaties actief zullen deelnemen aan deze discussie.

 
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!