Een nieuwe hotspot?

erdinc-sacan-web

 

Deze zomer wilden we dichtbij Istanbul naar een toeristisch oord dat zon, zee, strand, cultuur en historie in zich moest verenigen. Onze zoektocht duurde niet lang, want al snel stuitten we op het stadje Amasra aan de Zwarte Zee. Asmara ligt in de provincie Bartin, op ongeveer vijfenhalf uur rijden van Istanbul.

Amasra heette in de oudheid Sesamos en is in de zesde eeuw voor Christus gesticht door inwoners van Milete. De stad ligt op een door twee inhammen gevormd schiereiland. Zeker de oostkust is een uitstekende plek voor zwemmers en zonaanbidders. Op een rotsige kaap verrijzen de muren van een Byzantijnse citadel, waarbinnen zich een kerk bevond, nu de Fatih Moskee. De necropolis dateert uit de Romeinse tijd.
Wanneer u langs de kust in oostelijke richting verdergaat, komt u in Çakraz (15 kilometer ten oosten van Amasra), een typisch vissersdorp met prachtige stranden, prima accommodaties en uitstekende restaurants. De kronkelige weg tussen Çakraz en Inebolu gaat langs steile berghellingen en biedt een spectaculair uitzicht.
Amasra is een vakantiebestemming die met rasse schreden aan populariteit wint bij inwoners van Istanbul en Ankara. Het is een welkome afwisseling voor de zwaar toeristische Turkse regio’s aan de Egeïsche en Middellandse Zee. U zult ook weinig toeristen uit het buitenland treffen, hooguit een enkele backpacker. Je hoort amper Westerse muziek, het is vooral Turkstalig en het eten is goedkoop en lekker. Canli Balik is de naam van een van de bekendste restaurants van Amasra. Een driegangen menu voor twee personen kost er ongeveer 25 euro.
Er zijn in ons land nog geen touroperators die vakanties aanbieden aan de Turkse Zwarte Zeekust. En zo zullen er geheid ook in andere landen gebieden zijn die populair zijn bij de lokale bevolking maar nog onbekend zijn bij de internationale toerist. Aan de ene kant denk je: prima, houden zo! Toerisme kan er immers voor zorgen dat cultuur, architectuur en natuur veranderen en in het slechtste geval blijvend worden aangetast. Anderzijds kunnen toeristen ook voor economisch welvaart en vooruitgang zorgen. Elke medaille heeft een keerzijde, en wat betreft Amasra weet ik niet welke kant mijn voorkeur heeft. Ik raad iedereen die naar Turkije op vakantie wil aan ook eens naar de naar de Zwarte Zee-regio te kijken. Het is een aanrader voor reizigers die niet alleen op zoek zijn naar een bijzondere strandbestemming, maar die – zo lang dat er nog kan – ook nog eens het echte Turkije willen leren kennen.
Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
Haber her gün e-postanıza gelsin

Haber her gün e-postanıza gelsin

Yeni haberleri e-postanıza ulaştırmamız için mail adresinizi girmeniz yeterli.

You have Successfully Subscribed!